Om Sven

Sven Å. Christianson är författare och föreläsare samt professor och legitimerad psykolog vid psykologiska institutionen, Stockholms universitet.

Forskning

Svens forskning innefattar både grundforskningsinriktade och tillämpade frågeställningar. Fokus ligger på människans minne, t.ex. hur minnet fungerar under stress och starka känslotillstånd.

Mer specifikt har han intresserat sig för hur kunskaper om minnet kan tillämpas i utredningssituationer, dvs. hur man i samtal kan få människor att minnas så korrekt och fullständigt som möjligt. Detta tillämpas bl.a. i samband med utredningar av enskilda personer och komplexa händelser, kliniska sammanhang och rättsliga tvister.

Sven har huvudsakligen tjänstgjort vid lärosäten som Stockholms universitet, Umeå universitet och University of Washington, Seattle. Periodvis har han även arbetat utanför universiteten för att implementera kunskaper om minne och intervjuteknik. Exempel på sådana institutioner är Montreal Neurological Institute, Polismyndigheten i Stockholms län, Rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall och Kriminalvårdsanstalten Norrtälje.

Utifrån sin forskning, kliniska verksamhet och medverkan i rättsutredningar har Sven producerat närmare 150 publikationer och är ofta citerad i den internationella litteraturen.

Böcker och föreläsningar

Sven Å Christianson har med sin uppmärksammade forskning samt böcker och föreläsningar under de senaste 20 åren etablerat sig som en av landets ledande experter beträffande frågeställningar som rör människans minnesfunktion, brott och trauma samt intervjumetodik.

Sven är författare och medförfattare till en rad böcker inom psykologi, däribland Traumatiska minnen, Handbook of Emotion and Memory, Brott och minne, Avancerad förhörs- och intervjumetodik, Offenders’ Memories of Violent Crimes, I huvudet på en seriemördare och Psykologi och bevisvärdering.

Hans föreläsningar och kurser har fått stor betydelse för att förbättra effektiviteten och rättssäkerheten i utrednings- och behandlingssituationer. Bland hans tidigare föreläsningar kan nämnas: Traumatiska minnen hos barn och vuxna, Våldsbrott och vittnesmål, Intervjumetodik på minnespsykologisk grund, Kan man lita på minnet? En mördares skäl, Monster och ond; Psykologiska myter inom bevisvärdering, Barns minnen och berättelser om övergrepp och våld, How do witnesses normally react?, Att hantera besvärliga intervjusituationer.

Medverkan i rättsfall och media

Under de senaste 20 åren har Sven medverkat som sakkunnig i ett flertal medialt uppmärksammade fall såsom Rödeby-rättegången, Alexandra-mannen, Arboga-fallet, Kevin-mordet, rättegången mot Tito Beltran och fallet Thomas Quick (numera Sture Bergwall).

Hans kunskaper om förövare av grova sexual- och våldsbrott, bedrägerier, traumatiska upplevelser hos barn och vuxna samt utredande intervjumetodik har fått stort inflytande i rättsprocessen. Han är dessutom ofta anlitad som expertkommentator i tv, radio och dagspress.

Annonser
  1. anne björkman
    30/09/2012 kl. 21:24

    Hej Sven-Åke.
    Jag har läst om dina intressanta föreläsningar och ditt kunnande och jag är mäkta imponerad och intresserad. Jag skulle gärna vilja komma i kontakt med dig. Jag är ofta i Stockholm då två av mina barn är bosatta där.

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: