Titel: Brott och minne. Berättelser om grova brott i känslo- och minnesperspektiv
Författare: Sven Å Christianson och Görel Wentz
Förlag: Natur och Kultur
Pappas flicka, Liket i garderoben, Mördade jag min sambo? är rubriker på några starka berättelser om känslor och minnen hos människor som varit med om svåra brott, antingen som brottsoffer eller gärningsmän. Här möter läsaren mördaren, våldtäktsoffret, incestoffret och mannen som utsatts för tortyr.
Genom intervjuer och fortlöpande kortfattade vetenskapliga kommentarer visar författarna hur minnet kan påverkas vid starkt traumatiska upplevelser.
Sagt om boken
…en både lättläst och lärorik bok om dessa svåra psykologiska sammanhang. Verkligheten så nyanserat och fint återberättad är mer gripande än fiction – Mankells sista fick vänta. ’Brott och Minne’ rekommenderas varmt.
Bo Widergren i Jusektidningen
De rättsfall som författarna beskriver tar upp såväl gärningsmannens som offrets känslor inför och minnesbilder av grova våldsbrott som mord, våldtäkter och sexuella övergrep på barn. Det vill säga de klassiska situationer där ord ofta står mot ord. Sant eller falskt? Sanning eller lögn? ’Brott och Minne’ ställer frågor som berör oss alla.
Leif G W Persson i Natur och Kultur Direkt
Varje berättelse är för sig ett uppslag till en kriminalroman men i sin direkta koppling till verkligheten betydligt hemskare och mer berörande än en sådan.
Viktor Björklund i Gefle Dagblad
Boken är mycket intressant.
Klas Lithner i Kriminalnovelltidskriften
…mycket läsvärd. Den är också meningsfylld och intressant för andra yrkesgrupper än just dem som direkt möter förövare och offer i sitt arbete…
Per Magnus Johansson i Psykologtidningen
’Brott och minne’ bör förstås läsas av socialarbetare, poliser, jurister, journalister och folk inom vården. Men den angår oss allihop.
Sverker Tirén i TCO-tidningen
Som före detta brottsutredare kan jag bara beklaga att denna bok inte fanns under min aktiva tid. Den tillför inte bara praktisk kunskap utan kan också läsas som en psykologisk triller.
Monica Dahlström- Lannes i Socionomen